Nieuwsbericht

SER: De OR moet aan de bak met hybride werken

Profielfoto van Leon van der Elsen
Leon van der Elsen
8 april 2022 | 2 minuten lezen

Als ondernemingsraad (OR) heb je nu houvast om bij de bestuurder te pleiten voor beleid voor hybride werken. Want werknemers moeten meer zeggenschap krijgen over waar zij werken. Dat schrijft de Sociaal-Economische Raad (SER) in zijn advies aan het kabinet over hybride werken.  

Geen wet, wel houvast

Hybride werken - deels thuis, deels op de zaak - wordt steeds meer gedaan. In het rapport ‘Hybride werken’ (zie link hieronder) adviseert de SER het kabinet om hybride werken te verankeren. Het SER-advies is als volgt: de werkgever moet een thuiswerkverzoek dat ‘redelijk en billijk’ is, altijd honoreren. Nee, er is nu nog géén wettelijk recht op hybride werken, maar de bestuurder "moet er rekening mee houden dat werknemers vaker thuis willen en kunnen werken". Kortom, de baas doet er verstandig aan om - in overleg met de OR - beleid op te stellen voor hybride werken.

Heldere voorwaarden, nieuwe cijfers

Het management kan het beste de regels duidelijk maken: zo is voor iedereen (werknemers én leidinggevenden) helder onder welke omstandigheden thuiswerken een optie is en wat de voorwaarden hierbij zijn. Voorwaarden zijn bijvoorbeeld:
- De aard van de werkzaamheden;
- De verhouding tussen thuiswerken en op kantoor;
- De werktijden;
- De bereikbaarheid;
- Gebruik van apparatuur;
- Thuiswerkvergoeding;
- Omgaan met ziekteverzuim-cijfers.
Wat dit laatste betreft: het ziekteverzuim zal dalen omdat mensen vaker thuis doorwerken, ook als ze "zich niet zo goed voelen". De cijfers rondom ziekteverzuim veranderen dus, evenals productiecijfers. De ziekige thuiswerker produceert waarschijnlijk minder.

OR stuurt plannen bij

Afspraken rond werktijden en apparatuur vraagt om maatwerk en eenduidige regels. Hoe eerder je als OR betrokken bent, hoe beter. De OR kan de plannen bijsturen en zo het draagvlak in de organisatie vergroten. Meer hybride werken kan bijvoorbeeld ook aanleiding zijn om de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te actualiseren of om het personeelshandboek of de arbeidsovereenkomsten van werknemers aan te passen. En bij de actualisatie van de RI&E heb je als OR natuurlijk instemmingsrecht (artikel 27, lid 1d WOR op deze site). Mogelijk geldt dat ook voor de aanpassing van de overige documenten.

Als OR-adviseur denk ik dat je - als je er serieus werk van wilt maken - te rade moet gaan bij een jurist. Zelf wil ik dat bijvoorbeeld doen bij deze online opleiding bij de SDU: "Actueel webinar voor de juridische praktijk". Daar krijg ik in 2 uur een compleet overzicht over de juridische aspecten van hybride werken. Kost €195 maar dan heb je wat.