Nieuwsbericht

Hoe start je een OR? (5 stappen)

Profielfoto van Charlotte van Beek
25 oktober 2022 | 2 minuten lezen

Wanneer je organisatie de grens van 50 medewerkers is gepasseerd is een OR wettelijk verplicht. Voordat die magische grens is bereikt moet er dus het een en ander worden geregeld. Dat initiatief kan vanuit de medewerker komen, of vanuit de ondernemer. De laatste is hier wettelijk verantwoordelijk voor. Wie de bal ook laat rollen, in dit artikel leggen we je kort en krachtig uit hoe je een OR start.

Start je een OR als medewerker dan zijn er een paar extra stappen die je moet nemen om de ondernemer te overtuigen. Als ondernemer start je het proces bij stap 2. 

Stap 1: overtuig de ondernemer 

Hoewel een ondernemingsraad wettelijk verplicht is, zitten niet alle ondernemers te wachten op deze rol binnen de organisatie. Je zult de ondernemer dus moeten overtuigen van de plicht. Neem de angsten weg en gebruik in je verhaal positieve argumenten over het belang van een OR.   

Stap 2: richt een voorbereidingscommissie op 

Een voorbereidingscommissie houdt zich bezig met het oprichten van de OR. Deze commissie bestaat vaak uit de directeur en twee of drie werknemers. Samen zorgen zij ervoor dat de verkiezingen op rolletjes lopen én dat er een voorlopig reglement wordt opgesteld. Bij het benaderen van collega's voor deze commissie kom je er al snel achter wie zich betrokken voelt bij de onderneming en wie zich dus mogelijk kandidaat zou willen stellen.   

OR starten

Stap 3: breng het personeel op de hoogte 

Nadat de voorbereidingscommissie is ingericht kan eindelijk het personeel worden ingelicht. Nu kun je het personeel laten weten dat er een OR aankomt, wat en OR doet en wat er verwacht wordt.  

Omdat de organisatie nog relatief klein is kun je dit het beste bij een centraal overleg doen. Daarna kun je het personeel nogmaals op de hoogte brengen via de interne kanalen maar ook offline door posters in bijvoorbeeld de koffiecorner te hangen.    

Stap 4: organiseer de OR-verkiezingen 

Onderdeel van het takenpakket van de voorbereidingscommissie is het organiseren van de OR-verkiezingen. De uitwerking van de verkiezingen staat in het voorlopige reglement van stap 2.   

Stap 5: ondernemingsraad installeren 

Zijn alle uitslagen binnen? Dan kunnen de verkiezingen worden afgesloten en kan de directe overgaan met het installeren van de OR. Dat gebeurt bij de eerstvolgende overlegvergadering. Als OR stel je je voor aan collega's en zorg je dat de contactgegevens van de leden blijvend toegankelijk zijn. 

Tips voor het oprichten van een OR: 

  1. De basis voor een goed functionerende OR kun je maar één keer leggen en kan maar beter in één keer kloppen. Schakel in het begin een ervaren trainer in. 

  2.  Aan de voorbereidingscommissie de taak om echt iets los te maken in de organisatie. Voer campagne door iedereen zoveel mogelijk persoonlijk te spreken. 

  3. De grootste valkuil voor startende ondernemingsraden is om enkel op inhoud te focussen en niet op het proces. Maak daarom duidelijke afspraken over de rol van de OR.   

Met de bovenstaande stappen en aanvullende tips moet het zeker lukken om een OR te starten. De volgende stap is het vinden van een juiste trainer of opleider.