Vraag
Jolande Janssen 4 maanden geleden

Heeft de ondernemingsraad een adviesrecht over het benoemen van een tijdelijke bestuurder?

Onlangs vroeg een ondernemingsraad van een overheidsorgaan ons om hulp. Wat was er aan de hand? Door omstandigheden moest de huidige bestuurder snel weg. Er werd snel een interim bestuurder geregeld, zonder advies te vragen aan de ondernemingsraad. Had de ondernemingsraad om advies gevraagd moeten worden?

Er zijn inmiddels diverse uitspraken waaruit blijkt dat de ondernemingsraad een adviesrecht heeft over de benoeming van een interim-bestuurder (zie bijvoorbeeld Ktr. Leeuwarden 10 augustus 2016). Bij een benoeming binnen een overheidsorgaan moet daarbij zeker ook nog wel worden gekeken naar de mandaten: wat mag de tijdelijk bestuurder wel of niet doen.

Hoe kijk jij hier tegenaan? Ervaring mee gehad? We horen het graag!

Lees meer over: adviesrecht bestuurder
2 antwoorden
Profielfoto van Leon van der Elsen
Leon van der Elsen
Profielfoto van Leon van der Elsen Leon van der Elsen
4 maanden geleden

Hallo Jolande, goeie vraag en het antwoord luidt: Jazeker! Artikel 30 van de WOR, dit adviesrecht is óók van toepassing op de aanstelling of het ontslag van interim-bestuurders.

Profielfoto van Jolande Janssen Jolande Janssen
4 maanden geleden

Hi Leon, dank voor je reactie, en je hebt helemaal gelijk. In veel gevallen zal er bij de benoeming van interimbestuurders inderdaad een adviesrecht zijn op basis van 30 WOR. Alleen binnen de overheid kan dit wel wat genanceerder liggen en zul je ook moeten kijken of de mandaten ook overgedragen worden aan de interimbestuurder. Immers een interimbestuurder zonder de juiste mandaten is niet altijd een bestuurder in de zin van de WOR.