Nieuwsbericht

Verbinden en groeien; een hoopvol perspectief. Op naar 2024!

Profielfoto van Walter Gouw
20 december 2023 | 1 minuut lezen

Een moment van bezinning zo aan het einde van het jaar leert mij dat er meer dan ooit behoefte is aan verbindend en authentiek leiderschap. Dat zie ik om me heen, maar ik zie het ook in al die organisaties waar ik als bevoorrechte handlanger binnen mag kijken. En ik vraag me dan vaak af waarom men zich zo laat meesleuren met het cynisme en pessimisme van de mensen die (te) veel aandacht krijgen, terwijl in de onderstroom van organisaties, op de werkvloer zo veel mooie dingen gebeuren die de ruimte en het vertrouwen van de leiding verdienen. Dit brengt mij tot twee kernwoorden die in 2024 centraal zouden moeten staan, namelijk ‘verbinden’ en ‘groeien’.

Verbinden

Spijtig genoeg zie ik nog met grote regelmaat leiders die vooral met zichzelf (en hun ego) bezig zijn, terwijl de focus zou moeten liggen op het creëren van verbinding tussen medewerkers. Een sterk onderling vertrouwen vormt de basis van succes. Bovendien - en het is wellicht een ouderwets begrip uit mijn geitenwollensokkentijd - pleit ik voor een terugkeer van ‘solidariteit’ in organisaties. Verbindende leiders gebruiken dit woord en bevorderen een gevoel van gemeenschap.

Ook zou dit gewenste authentieke leiderschap gericht moeten zijn op de verbinding tussen de individuele medewerker en de organisatiedoelen. Geen functioneringsgesprek aan de hand van een vast format maar meerdere gesprekken per jaar met oprechte wederzijdse persoonlijke aandacht zijn hiervoor nodig.

Groeien

Verbinden is de basis en groeien is het pad naar voortdurende ontwikkeling. Mensen zijn van nature nieuwsgierig en willen leren en zich ontwikkelen. Het gaat daarbij zeker niet alleen om professionele ontwikkeling maar veel om meer persoonlijke groei en groeien in een plezierig welzijn en welbevinden in de organisatie. Ieders sociale vaardigheden en talenten zouden daarbij uitgangspunt moeten zijn en niet de functiebeschrijving. En ook hier weer: persoonlijke aandacht, aandacht voor de waarde van de mens, is van doorslaggevend belang. Door de focus hier op te leggen worden medewerkers veel meer gestimuleerd om hun potentieel te benutten en daadwerkelijk te groeien.

Een hoopvol perspectief

Een hoog over betoog? Jazeker. Maar als leiders, hr-professionals en de medezeggenschap ‘verbinden’ en ‘groeien’ tot kernthema’s maken voor 2024, dan wordt daarmee een basis gelegd voor een werkomgeving waarin talent gedijt. En het is niet alleen een investering in de medewerkers van vandaag, maar ook in de duurzame groei van een organisatie op de lange termijn. En dat lijkt mij een heerlijk en hoopvol perspectief.

- Walter Gouw