Nieuwsbericht

Opinie: HR is de spreekbuis van het MT en daarmee per definitie onveilig om als OR informatie mee te delen.

Profielfoto van Charlotte Merkx-Muller
28 september 2022 | 1 minuut lezen

De HR-afdeling en het MT, ze lijken vaak een onafscheidelijk duo. Daardoor ziet de ondernemingsraad de HR-adviseurs vaak als spreekbuis van de directie. Maar als je het mij vraagt klopt daar niets van. Ik ondervond tijdens mijn loopbaan dat de ondernemingsraad en de HR-adviseur elkaar juist kunnen versterken door het delen van nieuwe inzichten en informatie. Sterker nog, HR en OR zouden zomaar het powerkoppel van de organisatie kunnen zijn.

Een voorbeeld uit de praktijk

Als HR-adviseur had ik het onderwerp integriteit in mijn portefeuille. Ik onderzocht de mogelijkheden hoe we dit als organisatie het beste konden aanvliegen, maar in plaats van meteen regelingen vorm te geven, nodigde ik mezelf uit bij een OR-vergadering. Daar gingen we de dialoog aan. Met die ‘inside’ informatie creëerden we een gezamenlijk beleid waar de organisatie beter van werd, omdat er meer draagvlak was.

Ga de dialoog aan

Wanneer de OR al in een vroeg stadium bij HR aansluit, is de kans een stuk groter dat de ondernemingsraad er alleen nog maar een klap op hoeft te geven als zij instemming of advies moet geven op een voorgenomen besluit. Dat versnelt het proces en leidt tot meer draagvlak binnen de organisatie. 

Bovendien zijn beide partijen met een regelmatig overleg, bijtijds op de hoogte van de onderwerpen op elkaars agenda. Als de OR pas weet wat er speelt wanneer het instemmingsrecht of adviesrecht van toepassing is, duurt het langer voor er een besluit valt en is de kans groter dat de meerderheid niet akkoord gaat. 

Een HR-adviseur heeft op zijn beurt weer erg veel aan de input van de ondernemingsraad. Zij weten wat er speelt en wat nodig is. Of er voldoende draagvlak is voor nieuwe regelingen en of er bepaalde onderdelen in terug moeten komen. Kortom, HR en OR kunnen elkaar versterken. Ga vooral de dialoog met elkaar aan.

Hoe kijk jij tegen dit onderwerp aan? Herken jij jezelf in mijn verhaal of zie je HR nog altijd als spreekbuis van het MT? Laat van je horen via de onderstaande enquête. Het kost maximaal vijf minuten van je tijd maar het helpt ons om medezeggenschap beter vorm te geven.