Nieuwsbericht

Gefeliciteerd, de OR is één jaar!

Als OR begin je vaak aan een zittingstermijn van drie of vier jaar. Het eerste jaar is stiekem heel bepalend. Stiekem, want dat zie je vaak pas achteraf. Maak daarom een moment van je eerste verjaardag. Taartje erbij, dat evalueert wel zo lekker.

Profielfoto van Charlotte van Beek
2 mei 2024 | 1 minuut lezen

Niet veel ondernemingsraden nemen de tijd om na een jaar terug te kijken op het eigen functioneren en de plannen voor de resterende tijd aan te passen of aan te scherpen. Dat vind ik heel begrijpelijk; je hebt je dagelijkse werk, de OR-vergaderingen met het nodige leeswerk komen daar bovenop. Vergaderingen met de bestuurder, contact met je collega's - als je hier al tijd voor hebt. En dan zou je dus ook nog een apart moment moeten vinden waarop je het functioneren van de OR intern gaat evalueren en overdenken. Toch is het de moeite en tijdsinvestering waard. Je gaat namelijk tijd besparen in je vergaderingen en overige OR-werk wanneer je dit doet. Het draagt bij aan het onderlinge vertrouwen binnen je OR-team, waardoor je makkelijker werk verdeelt. 

Kijk na een jaar eens terug en stel jezelf de volgende vragen als OR:

  • Welke speerpunten/focus hebben jullie tijdens de start van je zittingstermijn samen bepaald. Wat hebben jullie hierop bereikt? Zijn ze nog relevant?
     
  • Hoe gaat de samenwerking met de bestuurder? Hebben we voldoende overleg gehad, hadden we een 'artikel 24-overleg'? Konden we scherpte aanbrengen in hoe de samenwerking ervaren wordt aan beide kanten?
     
  • Hoe gaat de samenwerking intern binnen de OR, zijn de werkzaamheden eerlijk verdeeld? Heeft het DB nog altijd de steun en het vertrouwen van de OR? 
     
  • Wat gaan we in jaar twee van drie doen? Denk aan trainingen, adviezen, onderwerpen met collega's oppakken.
     
  • Wat willen we deze termijn graag bereikt hebben en wat hebben we daar dit komende jaar en het jaar daarop voor nodig?

Hiermee maak je jouw OR minder reactief en beter toegerust om in de gesprekken met de bestuurder de juiste onderwerpen te bespreken. Want je kunt natuurlijk alles bespreken, maar waar kunnen jullie als OR echt iets toevoegen voor de organisatie?

Heel veel succes, en plezier!